Bert-Jan.com

 Nieuwe server Fri 17 Nov 2006
Na wat recentelijke problemen met de server waarvan de oorsprong hoogstwaarschijnlijk ergens in de hardware ligt, maar ik niet kan vaststellen in welk onderdeel, heb ik besloten het hele ding maar te vervangen.
Hier een foto van het moederbord met processors en de voeding. Hopelijk vandaag, anders morgen komen ook de schijven en het geheugen binnen en kan ik het ding aanzwengelen.

[update] De schijven en geheugen zijn vanmiddag ook binnengekomen en het zaakje draait inmiddels op Slamd64, een onofficiële 64-bit versie van Slackware Linux. Nu is het dus eerst zaak om te testen of het volledige scala van software die ik gebruik normaal kan functioneren op 64-bit. Over de grote pakketten (mysql, php, apache) heb ik geen twijfels, maar qmail en aanverwante uitbreidingen baren me toch wel een beetje zorgen. Hopelijk gaat ook dat goed werken zodat de nieuwe server maximale performance kan leveren.

[update 18-11]
Na een paar uur vreemde belevenissen met de Promise SATA RAID controller kom ik erachter dat het eigenlijk geen hardware raid is maar een software raid. Promise biedt alleen een (brakke) driver voor kernel 2.4 en daar heb ik natuurlijk niks aan. Voor propere 64-bit ondersteuning kom je gewoon bij de nieuwste 2.6 uit dus pech gehad. Er staat bovendien bij vermeld dat die controller toch niks voorstelt en je met Linux' eigen software raid (zoals ik die al jaren gebruik) veel beter af ben. Er stond helaas ook bij vermeld dat je de raid-functie van de controller moet uitzetten, maar dat zorgt er (weet ik nu) automatisch voor dat de bios van de controller zichzelf niet installeert en je dus niet kan opstarten van dat ding. De oplossing is dus gewoon een arraytje definiëren in de Promise bios en daar verder niks mee doen want Linux merkt daar niks van. Ineens kan ik het systeem (eindelijk, zucht) opstarten van een zelfgemaakte kernel. De standaard huge26.s kernel heeft voldoende hardware-ondersteuning maar alleen geen SMP en SMT ondersteuning, dus dat werkt er maar 1 processor. Dus ik heb gewoon de config van die kernel gepakt en de SMP/SMT aangezet en het werkt nu heel schattig.
Het moment van de waarheid, de succesvolle installatie van de gehele Qmailrocks-procedure, stel ik nog even uit tot morgen. Ik ben aangekomen bij de vqadmin stap en daarvoor geen noemenswaardige problemen tegengekomen. Alleen een ssl melding van ucspi (geloof ik) maar die was niet fataal dus heb ik voorlopig genegeerd.
Apache/PHP/Mysql draait trouwens allang. De installatie van Apache bracht aan het licht dat glibc nog niet aanwezig was. PHP gaf nog een aantal andere ontbrekende zaken aan. Gelukkig waren die vrij eenvoudig aan te vullen met Slapt-get waarvan de bouwer zo vriendelijk is geweest ook een Slamd64 package aan te bieden, die ik alle packages van een Duitse mirror laat halen. Even `slapt-get --install glibc` en het is geregeld.

[update 24-11-2006]
De qmail installatie doet het bijna goed !
Het laatste probleem is met de virusscanner die een foutmelding geeft bij het testen. Waarschijnlijk klopt er iets niet helemaal met de configuratie van perl. Op verschillende fora zijn talloze mogelijke oplossingen te vinden die ik één voor één aan het uitproberen ben...
Ik heb nog een plaatje toegevoegd van phpsysinfo die de Xeons aangeeft. Omdat deze processors HyperThreading hebben zijn ze in staat om twee dingen tegelijk te doen, en worden ze door Linux als twee processors gerekend, dus 4 totaal.

[update 02-12-2006]
Even een paar dagen geen tijd gehad maar vandaag weer een stukje verder gekomen. De virusscanner doet het nu goed. Waarom weet ik niet helemaal maar ik heb een deel van de installatie-handleiding opnieuw gedaan en nu gaat het goed. Het ophalen van de mail gaat in alle vormen (pop3, imap, pop3-ssl, imap-ssl) zoals het hoort, dus de basisfuncties van de email zijn compleet!
Ik heb de reeds aanwezige MySQL vervangen door een, ook voor MySQL zelf aangeboden, speciale Intel-optimized versie. Die is speciaal geoptimaliseerd voor Intel processors en geeft nog iets betere prestaties, met name onder 64-bit.

[update 12-12-2006]
De installatie van Qmail vordert snel. Er is een hele grote patch in omloop van John Simpson die allerlei 'moderne' features aan Qmail toevoegd, waar hier en daar bugs aan het licht komen die nooit eerder zijn opgevallen, waarschijnlijk omdat slamd64 zo nieuw is en er hier en daar dingen afwijken. Die afwijkingen zijn verder prima, er wordt zo op zaken in zijn patch gewezen die nooit eerder een probleem waren maar die wel op een andere manier kunnen worden opgelost. We zijn dan ook druk bezig alles te testen om samen alle hiaten eruit te halen en hij stuurt me steeds patches voor de nieuwe problemen. Binnenkort zal er zelf een nieuwe versie van zijn grote patch verschijnen waarin al deze patches zitten verwerkt zodat ook anderen er wat aan hebben.
Terug naar nieuws 
Naam
E-mail
Website
Bericht

Twitter

Recent nieuws

Recente reacties

Zend Certified Engineer PHP 5 Zend Certified Engineer PHP 5.3