Bert-Jan.com

 Het fundamentele probleem van Desktop Linux Sun 31 Oct 2004
Keuze. Veel te veel en waarom?
Er zijn tientallen verschillende distro's en volgens mij is er niemand die precies weet wat de verschillen zijn er waarom er zoveel mensen zijn die zich geroepen voelen het wiel keer op keer opnieuw uit te vinden. In mijn zoektocht naar een geschikte vervanger voor Windows op mijn desktop ben ik keer op keer moedeloos en teleurgesteld geeindigd met het verwijderen van de complete installatie. Af en toe kijk ik op een forum als Gathering of Tweakers naar screenshots van non-Windows OS'en. Er komen de meest prachtige creaties langs die me regelmatig weten te inspireren om weer eens een linuxje uit te proberen.
Maar het gebeurd me niet meer. De laatste keer dat ik na een paar uur gewerkt te hebben aan dat excuus wat voor 'alternatief voor Windows' door moet gaan kreeg ik zo'n verschrikkelijke driftbui dat ik bijna huilend de kabels eruit heb getrokken. Ik kon het niet eens meer opbrengen een fatsoenlijke shutdown te doen. Sodemieter toch alsjeblieft op zeg. Is dit nou het beste wat al die duizende programmeurs over de hele wereld kunnen presteren?
Nee, dat is het niet. Ze zouden veel meer kunnen doen. Hun aantallen en het niveau van hun kennis is hoog genoeg om Windows en de rest van de zware overprijsde softwarelijn uit de Redmond te verpletteren. Maar dat doen ze niet omdat ze allemaal denken dat de wereld op hun specifieke ideeen zit te wachten lijkt het wel. In plaats van hun werk samen te coordineren en gewoon een goed product neer te zetten, wordt de markt overspoeld met tientallen half-fabrikaatjes. Ze zijn allemaal ergens goed in maar vooral slecht in een heleboel andere dingen.
Ik heb een goede browser nodig, niet vijf. Een of twee goeie texteditors vind ik genoeg. Goeie php highlighting is een must, de rest.. boeiend. Ze bieden graag keuze. Leuk. MAAK ER DAN EENS EEN en schuif ze niet allemaal op mij af. Als de mensen van KOffice en OpenOffice nou eens met elkaar gingen praten en gewoon een compleet pakket maken en niet twee we-weten-het-nog-niet-goed-allemaal bundeltjes zou je de wereld een groot plezier doen. Waarom is Microsoft de baas met Office? Als ze maar een pakket bieden om te Office'n hoef je ook niet na te denken. Het enige verschil is Standard of Professional. Gebruik je Access? Huh wat? Nee dus. Standard kopen, klaar. Hele andere keuze dat kiezen tussen complete suites.
Browsers. Mozilla regeert, geen twijfel over mogelijk. Voor de Firefox profeten: dat is ook Mozilla. Konqueror? Tief op. Mozilla kan alles, wat kan je daar nou aan toe te voegen hebben? Uhh ja, eigenlijk niks maar alle software die we voor KDE maken begint een k. Boeit me geen zak. Dan download je de source van Mozilla en noem je het Kozilla. Kunnen ze bij Mozilla ook vast wel om lachen. Ik ook, want dan hoef ik niet te kiezen maar kan ik pakken wat werkt en aan de slag. Zit hier niet voor de lol. Het is nog altijd een brak traag desktopje dat Linux dus als het niet meteen werkt zonder dagen knutselen aan configuratiebestanden dan hoef ik het niet. Dat hoef ik op Windows ook niet en dat is het te kloppen platform dus wordt verdomme eens wakker en maak software waarmee je echt voor de dag kan komen.

Als server overigens niet te kloppen. Ben al jaren zeer tevreden klant van Slackware.
Terug naar nieuws 
Naam
E-mail
Website
Bericht

Twitter

Recent nieuws

Recente reacties

Zend Certified Engineer PHP 5 Zend Certified Engineer PHP 5.3