Bert-Jan.com

 Eindelijk draadloos Thu 03 Jun 2004
Het begon te lijken op een trend die me nog wel een tijdje zou ontgaan... maar nu is het er dan eindelijk van gekomen: Bertje is wireless!
Via de zaak heb ik een leuk tablet pc'tje gekregen (soort mini-laptop met touchscreen) en daar zit een wireless netwerkcontrollertje in. Daar heb ik maar meteen een zgn. accesspoint (foto) bij gehaald om optimaal gebruik te maken van deze smakelijke technologie. Een laptopje had ik ook niet echt op het oog maar nu ik er toch eentje heb is het best leuk. 's ochtends wakker worden en even wat nieuws of email lezen voordat je onder de warme dekens vandaan komt is aangenamer dan ik het me had voorgesteld.
In een gelukkige samenkomst van omstandigheden kwam vlak na de laptop ook mijn nieuwe boek over Samba-3 binnen. Samba is een prachtig stukje software die zorgt dat Windows en Linux het prima met elkaar kunnen vinden over een netwerk. Lovende recenties vertelden dat dit eindelijk een boek was die je alles wat je moet weten duidelijk uitlegde aan de hand van praktijkvoorbeelden. De waarheid, zo blijkt. Mijn servertje thuis met z'n half-geconfigureerde-redelijk-maar-niet-optimale Samba'tje vertoonde toch wel wat probleempjes en onzuiverheden. Maar Samba biedt niet alleen simpele werkgroep-functionaliteit om in een handomdraai via je verkennertje op je linux doos te komen, je kan er zelf een volledig Windows NT domein mee maken, met WINS, roaming profiles, etc. Na er een lange zaterdagmiddag aan te hebben gezeten heb ik nu een mooi, veilig(er) en vooral veel sneller netwerk. In alles is voorzien: samba, dhcp, dns, zelfs aan de firewall wordt aandacht besteedt. Alle configuratie-scripts zijn op cd bijgeleverd dus even copy-pasten, beetje editten en draaien met die handel. Via dynamic-dns sluiten alle (Windows) namen van de werkstations naadloos op de (Linux) dns aan, dus verbindingen onderling kunnen veel sneller worden gelegd. Als je gaat internetten weet de dns onmiddellijk te onderscheiden of het gevraagde adres lokaal of online is en stuurt aanvragen in dat geval door naar de dns van mijn provider XS4All, wat garant staat voor bijzonder snelle responstijden.
Die extra netwerkbeveiliging sluit mooi aan op de recente wireless uitbreiding van het netwerk. Mocht iemand toch door de beveiliging van het accesspoint heen komen (die in principe alleen mijn laptop accepteert) dan staat de inhoud van het netwerk hem nog niet zomaar ter beschikking. Een rustgevend idee.
Terug naar nieuws 
Mar10   http://shadowfax.xs4all.nl
Jupsa, ik moet er binnenkort ook maar eens aan geloven. Ik bouw het zo op dat clients via L2TP ipsec VPN moeten inloggen op mn ISA doos voordat ze op het interne netwerk zitten. Dit ook voor als iemand toch op de wireless al zit.
19 years ago
Naam
E-mail
Website
Bericht

Twitter

Recent nieuws

Recente reacties

Zend Certified Engineer PHP 5 Zend Certified Engineer PHP 5.3