Bert-Jan.com

 De server doet het goed Sun 28 Jan 2007
Het is alweer een maand geleden dat de nieuwe server online is gegaan. Er waren nogal wat problemen tijdens overgang in de serverruimte: ik had gepland de scsi schijven met controller uit de oud server te halen en in de nieuwe te zetten om alle websites te kopiëren. De gebruikers-gegevens had ik gesynchroniseerd op beide servers zodat eigendomsrechten identiek konden blijven.
Het probleem trad al direct op: de scsi controller werd eerder geïnitialiseerd dan de sata controller en daardoor schoven de device-aanduidingen van de sata schijven (/dev/sda en /dev/sdb) door omdat de scsi schijven die aanduidingen al hadden gekregen. Ze werden dus /dev/sdc en /dev/sdd. Vreemd genoeg startte de software raid wel gewoon op en werd het root filesystem van de sata schijven probleemloos gekoppeld. Ik werd er echter dermate nerveus van dat ik het maar meteen weer heb uitgezet en besloot alle sites vanaf thuis te uploaden. Dat bleek minder makkelijk dan het klinkt...
Eenmaal thuis heb ik de oude server aangesloten en ben alle homedirs gaan zippen. Pas toen hij het zo heel druk had onder mijn ogen werd me duidelijk waarom hij al een tijdje zo brak reageerde; het leek wel alsof de harde schijven een beroerte kregen van heel veel werk tegelijk moeten afhandelen. Op zich iets waarin scsi schijven zouden moeten excelleren. Het inpakken van homedirs was nog niet zo frustrerend als die zipjes uploaden, het duurde alles bij elkaar rond de 3 dagen om alles weer terug te zetten.
Het werd al snel duidelijk dat ik het niet kon maken om mensen zo lang te laten wachten tot hun site weer online was. De sites stonden met z'n allen samengepakt in 'maar' 4 verschillende bestanden, dus om sites te activeren zouden eerst alle sites binnen zo'n config geupload moeten zijn. Vervolgens ben ik aan het knippen gegaan en heb elke website z'n eigen config-filetje gegeven, die dmv nummering in de juiste volgorde kunnen worden ingelezen. Zo kon ik na het uploaden van een zipje de sites die daar in zaten één voor één weer online brengen. Het was een stevig karwei...

... maar ook erg leerzaam. Wijze lessen zijn o.a. niet meteen in paniek raken als drive-letters worden doorgeschoven maar dingen wel werken. Gewoon even rustig bestuderen. Ik was bang de software raid van de scsi schijven de beschadigen als ik hem zou proberen op te starten. Later schoot me te binnen dat raid 1 bestaat uit twee identieke schijven, maar de bestandssystemen op die schijven kunnen ook rechtstreeks aangekoppeld worden, zonder software raid-laag ertussen. Had veel tijd gescheeld als ik me dat in de serverruimte had gerealiseerd. Dan had ik de snelste van de twee er even bijgepakt en in rap tempo alle data kunnen overzetten zoals ik in eerste instantie van plan was.
Een andere wijze les is goed de config files van grote pakketten zoals php doorlezen. Daaruit valt bijvoorbeeld op te maken dat het merendeel van de instellingen uit de php.ini, die gelden voor de hele server, op site- en vaak zelfs directory-niveau kunnen worden aangepast. Zo kunnen sommige instellingen als het starten van sessies in één keer worden goedgezet voor een hele site zonder de code van de site zelf aan te passen: alleen even een commandootje in z'n config van apache zetten, of in de .htaccess.

Vreemd genoeg kwam pas een paar dagen later aan het licht dat php helemaal geen mail() functie had. Blijkbaar had ik php geïnstalleerd vóór qmail en omdat ik sendmail (de standaard mailer) er ook niet op had gezet kon php tijdens installatie geen mail handler vinden en heeft daarom daar ook geen ondersteuning meer voor. De oplossing leek makkelijk: even php opnieuw compilen. Hij vindt dan de sendmail-vervanger van qmail wel. Dat was ook inderdaad zo, maar het liep toch niet goed omdat php de Intel-geoptimaliseerde MySQL installatie niet herkende. In eerste instantie had ik de standaard MySQL erop staan waarmee php prima overweg kan, en later heb ik er de Intel-versie opgezet. Nu moest ik dus eerst de standaard gcc-versie downloaden, de Intel versie uitschakelen en opzij zetten, de gcc-versie in de plaats zetten, php compilen, en de Intel versie weer herstellen. Gelukkig kan de nieuwe bak zeer snel compilen dus er was maar een paar minuten downtime voor de websites.
Terug naar nieuws 
Naam
E-mail
Website
Bericht

Twitter

Recent nieuws

Recente reacties

Zend Certified Engineer PHP 5 Zend Certified Engineer PHP 5.3